sâmbătă, 9 iulie 2011

Toxicitatea Antibioticelor la Porcușorii de Guineea

Efectele Alergice/Adverse ale Antibioticelor la Porcușorii de Guineea
 
Porcușorii de Guineea sunt foarte sensibili la efectele antibioticelor și adesea, administrarea lor poate duce la efecte toxice. Una dintre posibilele complicații care apare ca urmare a administrării antibioticelor este tulburarea echilibrului florei bacteriene benefice, care în mod normal există în intestinele porcușorului de Guineea și care în anumite cazuri poate duce la afecțiuni mai severe decât afecțiunea inițială care era tratată. Afecțiunile/suferințele ascunse, anterioare, cum ar fi alimentația incorectă și deficiența de vitamină C, la fel de bine, pot face porcușorul de Guineea mai predispus să dezvolte probleme asociate administrării de antibiotice.

Ca regulă generală, va trebui să evitați să-i oferiți porcușorului dvs. de Guineea orice fel de antibiotic, cu excepția cazului în care acest lucru v-a fost recomandat de către un medic veterinar care este familiarizat cu porcușorul dvs. și istoricul medical al acestuia. În cazul în care porcușorul dvs. de Guineea trebuie să ia antibiotice, va trebui să-i monitorizați starea de sănătate cu atenție pentru a evita apariția oricăror complicații. Antibioticele, de regulă, sunt administrate pe cale orală la porcușorii de Guineea, mai degrabă decât pe cale injectabilă.

Simptomele

În funcție de tipul de antibiotic, de regulă, reacțiile adverse observate la porcușorii de Guineea includ diareea, lipsa poftei de mâncare, deshidratarea și/sau o scădere periculoasă a temperaturii corporale. În cazul în care tratamentul cu antibiotice continuă, reacția se poate agrava și are drept consecință moartea porcușorului de Guineea în mai puțin de o săptămână. De asemenea, este important de menționat că, chiar și porcușorii de Guineea, care nu prezintă simptomele asociate toxicității antibioticelor, pot muri subit.

Cauzele

Multe antibiotice, incluzând penicilina, ampicilina, lincomicina, clindamicina, vancomicina, eritromicina, tilozina, tetraciclina și clortetraciclina pot afecta echilibrul bacteriilor benefice care, în mod normal, trăiesc în intestinele porcușorului de Guineea, creând un mediu în care o bacterie „rea”, oportunistă poate pune stăpânire pe intestine. Două dintre cele mai uzuale antibiotice care afectează grav porcușorii de Guineea sunt streptomicina și dihidrostreptomicina. Unguentele topice (ex., cele utilizate pe piele) pe bază de antibiotice pot fi și ele la fel de toxice, dacă porcușorul linge și ingeră unguentul.

Diagnosticul

Medicul dvs. veterinar poate diagnostica o suferință asociată toxicității antibioticelor la animăluțul dvs. de companie, examinând porcușorul de Guineea și testându-i fecalele.

Tratamentul

Nu există un tratament eficient în cazul toxicității antibioticelor la porcușorii de Guineea, altul decât terapia de susținere generală și întreruperea tratamentului cu antibiotice.

Condițiile de Viață și Îngrijire

Porcușorul de Guineea care se află în perioada de convalescență după o problemă de sănătate asociată toxicității antibioticelor trebuie să fie supravegheat cu atenție în ceea ce privește vreo eventuală reapariție a oricăror simptome alergice. Consultați-vă cu medicul dvs. veterinar privind regimul alimentar al porcușorului dvs. în timpul perioadei de recuperare, deoarece acesta s-ar putea să trebuiască să fie ajustat periodic. Urmați recomandările făcute de medicul dvs. veterinar pentru a vă ajuta porcușorul de Guineea să se recupereze rapid.

Prevenția

În general, va trebui să evitați să-i oferiți porcușorului dvs. de Guineea orice fel de antibiotic, cu excepția cazului în care acest lucru v-a fost recomandat în mod special de către un medic veterinar care este familiarizat cu porcușorul dvs. și istoricul medical al acestuia. Dacă porcușorul dvs. de Guineea trebuie să ia antibiotice, va trebui să vă familiarizați cu semnele toxicității antibioticelor, să-i monitorizați cu atenție starea de sănătate și să vă consultați imediat cu medicul dvs. veterinar dacă apare orice simptom neobișnuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu