sâmbătă, 9 iulie 2011

Balonarea la Chinchille

Timpanismul la Chinchille
 
Uneori menționat ca balonare/balonament/dilatație, timpanismul la chinchille este o stare în care se înregistrează o acumulare bruscă și subită de gaze la nivelul stomacului. Această problemă apare de obicei, ca urmare a unei schimbări a alimentației sau datorită hrănirii în exces/îndopării. Ambele cauze duc la constipație, producție de gaze provocată de flora bacteriană de la nivelul intestinelor imobile (care nu mai prezintă mișcările/contracțiile specifice, astfel încât conținutul alimentar stagnează la nivelul acestora) și acumularea rapidă de gaze, în decurs de 2-4 ore; toate aceste tulburări, duc în cele din urmă la balonament. La fel de bine, blonamentul se poate produce la femelele care alăptează, la 2-3 săptămâni după fătare și poate fi legată de hipocalcemie, un dezechilibru periculos al metabolismului calciului.

Atunci când chinchilla suferă de timpanism, abdomenul ei va apărea umflat și va fi dureros la atingere. Chinchilla va încerca să-și aline durerea provocată de timpanism, rostogolindu-se sau întinzându-se. De asemenea, aceasta poate fi letargică sau pare deprimată, cu o dificultate evidentă în respirație. Pentru a preveni dilatația/timpanismul, ar trebui să evitați hrănirea în exces a chinchillei. Oferiți-i o dietă care este special adaptată pentru chinchille și aveți mare grijă atunci când schimbați regimul alimentar al animăluțului dvs. astfel încât acesta să nu aibă de suferit.

Simptome

·       Neliniște/agitație
·       Depresie
·       Dificultăți în respirație
·       Abdomen umflat
·       Rostogolire și/sau întinderea pentru a-și alina disconfortul

Cauze

·       Schimbarea bruscă a alimentației
·       Mâncatul în exces/îndopatul
·       Hipocalcemia 

Diagnosticul

Simptomele clinice manifestate de animăluțul afectat sunt caracteristice afecțiunii și sunt utile și elocvente în stabilirea unui diagnostic. Ca și proprietar, istoricul medical și alimentar furnizat de dumneavoastră poate fi folosit de către un medic veterinar pentru confirmarea diagnosticului de timpanism.

Tratamentul

Tratamentul efectuat de către un medic veterinar este, de obicei, necesar în cazul unei afecțiuni de tipul timpanismului și poate include introducerea unei sonde gastrice sau inserarea unui ac în stomac pentru a elibera acumularea de gaze. Femelele care alăptează pot răspunde favorabil la gluconatul de calciu administrat intravenos care are rolul de a corecta hipocalcemia. În cazurile mai grave în care conținutul gastric este păstos și nu poate fi evacuat prin sondaj, intervenția chirurgicală este necesară pentru înlăturarea materialului fermentativ care are potențialul de a provoca ulterior reacumularea de gaze.

Condițiile de Viață și Îngrijirea

Chinchilla trebuie să fie lăsată să se odihnească în liniște. Monitorizați cu atenție dieta, precum și programul de hrănire. Consultați-vă cu medicul dvs. veterinar și puneți la punct un regim alimentar special cu care să vă hrăniți chinchilluța în timpul perioadei de recuperare după timpanism.

Prevenția

Dilatația gastrică/timpanismul la chinchille poate fi prevenit într-o mare măsură hrănindu-vă chinchillele cu o dietă special formulată pentru chinchille. Evitați schimbarea bruscă a regimului alimentar sau a programului de hrănire. Monitorizați modalitatea de hrănire a animăluțului dvs. și luați măsurile necesare pentru a preveni hrănire în exces. Chinchillelor gestante va trebui să le oferiți suplimente adecvate pe bază de calciu pentru a vă asigura că timpanismul asociat hipocalcemiei nu va apărea la femelele care alăptează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu