vineri, 12 februarie 2010

Stabilirea sexului la iepuri

Sexul unui pui de iepure poate fi foarte dificil de stabilit. Chiar dacă explicațiile și imaginiile de mai jos vă vor fi de ajutor, cel mai bine este să vă adresați unei persoane cu experiență care să vă arate cum să stabiliți sexul iepurilor de diferite vârste.

Pentru a stabili sexul unui iepure parcurgeți următorii pași:

1. Așezați iepurele cu spatele lui/ei în poala dvs. și cu membrele posterioare orientate în direcția opusă de corpul dvs. În cazul unui iepure de talie mai mare, se recomandă ca acesta să fie așezat cu membrele sale posterioare orientate spre corpul dvs. Așezând un iepure pe spatele acestuia îi veți induce acestuia o stare aproape ca o transă. Iepurii încă percep durerea în timp ce se află în această poziție, așa că nu trebuie să-i ținuți în acest fel pentru o perioadă prea lungă de timp.

2. Atunci când învățați pentru prima dată să stabiliți sexul unui iepure, ar fi de preferat ca o altă persoană să imobilizeze delicat capul iepurelui în timp ce dvs. vă puteți folosi ambele mâini să dați la o parte blănița și să apăsați ușor de fiecare parte a perineului, zona care include anusul și organele genitale. Anusul reprezintă în esență deschiderea intestinelor la exterior, pe la nivelul căruia sunt eliminate excrementele. Organele genitale reprezintă părțile exterioare ale tractului reproducător. Odată ce veți căpăta mai multă experiență, veți putea imobiliza capul iepurelui cu o mână și apăsând ușor cu cealaltă veți putea să evidențiați formațiunile anatomice care vă vor ajuta să stabiliți sexul iepurașului.

3. În timp ce apăsați în regiunea pubiană (perineală), veți vedea anusul, cel mai apropiat orificiu de coadă.

4. Orificiul cel mai îndepărtat de coadă aparține organelor genitale.

Masculii: La iepurii masculi, penisul va apărea ca o proeminență tubulară. Aceasta este rotundă pe secțiune, de culoare roz foarte deschis la masculii tineri și are un vârf rotunjit cu un orificiu mic și rotund în centru. La majoritatea iepuroilor în vârstă de peste 10 săptămâni, veți putea sesiza, de asemenea, și testiculele dispuse de fiecare parte a penisului și orientate ușor cranial (anterior) față de acesta. La palpare, testiculele vor fi simțite ca niște biluțe sub piele, iar la masculii mai în vârstă, ele nu sunt acoperite de blană. Iepuroii își pot retrage testiculele în abdomen, așa că în cazul în care nu le puteți simți (palpa), asta nu înseamnă că iepurele nu poate fi un mascul.

Femelele: Atunci când se apasă delicat în regiunea perineală a unei iepuroaice, veți putea sesiza o proeminență de culoare roz, dar dispusă oblic (nu pe verticală), mai ovală și prevăzută cu o fantă comparativ cu orificiul mic și rotund întâlnit la mascul.

Alte diferențe sexuale la iepurii adulți

Pe măsură ce iepurii înaintează în vârstă, mai multe diferențe fizice între sexe vor deveni evidente. Iepuroii au capetele mai butucănoase și sunt mai mici decât iepuroaicele din aceeași rasă. Majoritatea iepuroaicelor adulte din rasele medii și mari vor avea o salbă, care reprezintă un pliu mare de piele dispus sub bărbiile lor. De asemenea, iepuroaicele au mameloane (sfârcuri), în timp ce iepuroii nu au. Cu toate acestea, mameloanele nu sunt atât de ușor de găsit la o iepuroiacă primipară (care nu a fătat niciodată). Deci, la fel ca și testiculele masculilor, chiar dacă nu reușiți să găsiți sfârcurile la un iepure, asta nu înseamnă că acesta nu poate fi o iepuroaică.

10 comentarii:

 1. nu prea stiam bn sa recunosc sexele lor

  RăspundețiȘtergere
 2. sper ca materialul sa va fi fost de folos..va asteptam cu alte minunate noutati din lumea urecheatilor...:))

  RăspundețiȘtergere
 3. multumim ptr detalii,chiar sunt de folos.

  RăspundețiȘtergere
 4. super tare,mersi de indrumare

  RăspundețiȘtergere
 5. da mi-a fost de mare ajutor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma puteti ajuta cu o problema legata de iepurasul meu?va rog

  RăspundețiȘtergere
 7. Abia acum o saptamana m-am hotarat sa cresc iepuri si din lipsa de experienta aceste informatii chiar mi-au fost de ajutor!Multumesc!

  RăspundețiȘtergere